Space vs. place
From Geography
(New page: Space v.s. place Een filosoof die zich heeft verdiept in het verschil tussen ruimte en plaats is Yi- fu Tuan, volger van de humanistische geografie. Het verschil tussen ‘space’ (ru...)
Newer edit →
Revision as of 16:38, 27 September 2010
Space v.s. place
Een filosoof die zich heeft verdiept in het verschil tussen ruimte en plaats is Yi- fu Tuan, volger van de humanistische geografie.
Het verschil tussen ‘space’ (ruimte) en ‘place’ (plaats) wordt in de humanistische geografie weergegeven in de mate waarin de mens betekenis heeft gegeven aan een bepaald gebied.
Onder ‘ruimte’ verstaat men een locatie waarmee men geen sociale band voelt of waarbij geen waarde is toegekend aan het gebied. Volgens Tuan (1977, p.164-165) is ruimte leeg, open en nodigt uit tot het creatief invullen van deze ruimte. ‘Plaats’ is daarentegen meer dan alleen een locatie en kan omschreven worden als een locatie die gecreërd is door ervaringen van de mens. De grootte van de locatie is onbeperkt. Het kan een stad of wijk zijn, een regio maar ook een woonruimte etc. In feite bestaat ‘plaats’ uit ‘ruimte’ waaraan de mens zijn betekenis ontleent en/of toevoegt door middel van zijn ervaringen met het gebied. Een ‘plaats’ beschikt dan ook niet over waarneembare grenzen. Volgens Tuan (1977, p.6) is plaats tevens een zichtbare uitdrukking van een bepaalde tijdsperiode. Voorbeelden hiervan zijn kunst, monumenten en bouwstijlen.
De betekenis die men geeft aan een gebied kan afgeleid worden uit twee verschillende vormen van ervaringen namelijk:
- Directe ervaringen onstaan met behulp van eigen zintuigen zoals zien, ruiken, voelen en horen.
- en indirecte ervaringen door invloed van politiek, opinies van anderen, media etc.
Kleine plaatsen zijn makkelijk te ervaren met behulp van zintuigen, terwijl de betekenis van grotere plaatsen voor een groter deel samenhangt met de indirecte ervaringen. Hierdoor wordt ook wel gesteld dat de betekenis die men geeft aan ‘ruimte’samenhangt met de afstand van de mens tot deze ‘plaats’. De filosofie die ten grondslag ligt aan deze theorie is de fenomenologie, die essentiële eigenschappen van ervaringen probeert af te leiden uit de directe en intuïtieve ervaringen.
Literatuur
- Cloke, P.& Philo, Ch. & Sadler, D. (1991) Approaching Human Geography. Chapman, London.
- Tuan, Y. (1975). Place: an experiential perspective, The Geographical Review, LXV(2)
- Tuan, Y. (1977). Space and Place. University of Minnesota, Minneapolis.